Pionier in grootschalige CO2-opslag in Nederland
Om de gestelde klimaatdoelen van Nederland te bereiken wordt het Porthos-project geïmplementeerd. Dit is het eerste project waarbij op grote schaal CO2-opslag in Nederland wordt uitgevoerd. Het transporteert en slaat 37.5 megaton CO2 van de industrie in de haven van Rotterdam op in lege gasvelden onder de Noordzee. Het project streeft naar evenwicht tussen de industriële en ecologische behoeften van de regio.
Bevorderen van klimaatdoelstellingen
Eerste grote CO2-opslagproject in Nederland
Balans tussen industriële en ecologische behoeften
De tocht van CO2
Ellie Karssemakers, investment manager bij Rivoir, belicht het Porthos project als uniek. Het verzamelnetwerk van leidingen, dat zich uitstrekt over ongeveer 30 kilometer in de haven van Rotterdam, begint aan de oostelijke zijde van de Oude Maas in het Botlekgebied. En gaat vanuit daar door het Europoortgebied naar het compressorstation op de Maasvlakte. Binnen dit station worden drie compressoren gebruikt om de CO2 tot een druk van maximaal 130 bar te brengen als voorbereiding op het zeetransport. Vanaf hier ligt een leiding van ongeveer 22 kilometer naar het P18-A platform op de Noordzee. De CO2 wordt vervolgens opgeslagen in de poriën van het zandsteen. Dat is de voormalige locatie van aardgas.

Ellie Karssemakers (Rivoir)


Projectstructuur
Het Porthos-project wordt geleid door een consortium van EBN, Gasunie en Havenbedrijf Rotterdam. Eenmaal de benodigde vergunningen zijn verkregen, zal de bouw beginnen met een geplande operationele datum van 2026. Rivoir vertegenwoordigt EBN in het Decision Support Team. Zij zijn verantwoordelijk voor alle voorbereidingen op de besluitvorming voordat er een definitieve investeringsbeslissing kan worden genomen.